Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Miksi asunnot ovat kalliita?

Asunnot ja niiden vuokrat Helsingin seudulla ovat kalliita.  Asumisen tukemiseen käytetään vuodessa 2,5 miljardia euroa. Nämä tukiaiset eivät ole helpottaneet asumisen markkinoita. Ongelma koskee pääkaupunkiseutua, jossa on pysyvästi tarjontaa suurempi asuntojen kysyntä. Ennusteiden mukaan pääkaupunkiseudun väestönkasvu jatkuu vielä pitkään. Asunto-ongelma on siten krooninen. Osmo Soininvaaran mukaan ratkaisu löytyy edistämällä asuntojen tarjontaa. Jussi Pajusen mukaan asuntorakentaminen hyytyy kilpailun puutteeseen ja liian hitaaseen kaavoitukseen. Asumistuet ja muut kysyntää lisäävät tuet menevät suoraan asuntojen hintoihin jäykässä markkinatilanteessa. Kaavoitus on keskeinen pullonkaula. Asunnot ovat Helsingin seudulla kalliita, koska (Talouselämä 12/2013)

·       asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan

·       asumisen tuet valuvat asuntojen hintoihin

·       tonttimaa on kallista

·       kaavoitus on hidasta ja valitusprosessit ovat pullonkaulana

·       kaavat ovat tehottomia

·       kaavat ja normit vaativat kalliita ratkaisuja

·       päättäjät haluavat kalliita asuntoja

·       liian monet hyötyvät kalliista asunnoista

 Asuntojen rakentaminen maksaa Suomessa 14 prosenttia enemmän kuin Itävallassa. Näin siitä huolimatta, että työvoimakustannukset ovat Suomessa halvemmat. EU maista rakennuskustannukset ovat korkeammat vain Ruotsissa ja Tanskassa. Suomessa kerrostaloasunnon rakentaminen maksaa noin 1700–2100 euroa neliöltä.

Työvoimakustannukset ovat rakentamisessa korkeammat neljässä muussa EU-maassa. Mahdollinen selitys sille, että työvoimakustannukset eivät ole Suomessa nousseet yhtä korkealle tasolle kuin esimerkiksi Ruotsissa on Virosta tuleva työvoima. Tärkeä kysymys onkin, miksi rakentaminen on täällä kuitenkin lähes yhtä kallista.

Vuosi sitten julkaistu Kauppalehden artikkeli asuntorakentamisen hinnoista on edelleen ajankohtainen (KL 5.1.2016). Siinä rakentamisen kustannukset on pilkottu eri määräysten aiheuttamiin tekijöihin. Ylivoimaisesti suurimmat kustannukset syntyvät pysäköinnistä. Autopaikat eivät ole ilmaisia vaan niillä on suuri vaihtoehtoiskustannus. Helsingissä on krooninen asuntopula. Yksi ilmeinen keino tuottaa lisää uusia asuntoja ihmisille on tinkiä autojen asumisesta.

 

Lähde: Eurostat

Kauppalehti (5.1.2016) http://www.kauppalehti.fi/uutiset/rakli-asuntorakentamisesta-hinnoissa-20-prosenttia-ilmaa/chLaQ3Lc